Menu
hr en

Čime se bavi Backend developer u KnowIT-u?

KnowIT

1. Možeš li ukratko opisati što radiš kao backend developer?

Kao backend developer radim na razvoju novih funkcionalnosti koje su definirane tijekom mjesečnih sprintova u suradnji s klijentima (SCRUM metodologija). Također, fokusiran sam na svakodnevni support, a to je rješavanje taskova prijavljenih na JIRI od strane poslovnih korisnika, uključivši:

  • pojačavanje optimizacije postojećih paketa, procedura i funkcija u bazi
  • rad na integraciji između pojedinih sustava
  • razvoj frontend dijela sustava
  • testiranje funkcionalnosti u suradnji s poslovnim korisnicima te održavanje radionica s istima u svrhu upoznavanja razvijenih funkcionalnosti

 

2. Kako je izgledao tvoj početak rada u KnowIT-u?

U KnowIT sam došao raditi nakon završetka fakulteta. Prije KnowIT-a, radio sam u velikoj IT korporaciji, a bio sam na poziciji poslovnog analitičara. Nakon 10 mjeseci koje sam proveo tamo, zaključio sam da bih se ipak više htio baviti samim programiranjem, odnosno, da bih više volio biti na tehničkoj strani razvoja programskih rješenja. Početni period u KnowIT-u uglavnom sam proveo učeći tehnologije koje u nadolazećem periodu postaju moj core business kao i upoznavanje s poslovnom i programskom logikom sustava na kojoj se radi. Također, prisustvovao sam svakodnevnim radionicama s mentorom koji je bio tu za svako moje pitanje.

Što voliš, a što ne voliš u poslu koji radiš?

Ono što mi se najviše sviđa kod vlastitog posla jest to što se svaki dan susrećem s novim zahtjevima i potrebama, što zapravo stvara posao koji nije monoton i repetitivan, već iziskuje mnogo logičkog promišljanja, što je za mene osobno veliki benefit. Također, mogućnost fleksibilnosti u poslovanju je veliki plus, to znači da mogu raditi na nekom odgovarajućem mjestu, a da nisam vezan za lokaciju obavljanja posla. Kada su u pitanju „mane“ one su generalno vezane uz sami IT jer zahtjeva rad za računalom 8 sati dnevno. Upravo iz tog razloga nastojim biti fizički aktivan gotovo svaki dan, a najviše u vidu teretane. Ono što bih još naveo pod ovim dijelom jest činjenica da nekada zna biti stresno kada je deadline blizu, ali u konačnici, to predstavlja i neku čar posla jer čovjek nauči dobro funkcionirati unutar stresnih situacija,

4. Možeš li opisati kakva je radna atmosfera?

Radna atmosfera je zaista odlična. Svi nastojimo jedni drugima pomoći te se u svakom trenutku mogu obratiti kolegama za pomoć ukoliko se susretnem s nekakvom poteškoćom. Rad u timu je nešto u što smo svakodnevno uključeni, a kada imate super kolege, to može biti samo benefit. Kada smo u uredu, uvijek odlazimo zajedno na ručak, često se družimo na piću poslije posla, što uvelike doprinosi kvalitetnoj radnoj atmosferi.

5. Da sada tražiš posao, da li bi se zaposlio u KnowIT-u?

Definitivno, da. Najviše iz razloga što osoba ima priliku raditi na kompleksnim projektima na kojima se zaista može puno naučiti. Također, ukoliko imate volje i želje za promjenom područja i tehnologije, uvijek ćete dobiti mogućnosti da se za navedenim pruži prilika.

6. Koje su to stvari koje si najviše naučio za vrijeme rada u KnowIT-u?

Tu bih istaknuo tehnologije s kojima svakodnevno radim. Prije svega to su baze podataka. Uz to, radim i u Javi u kojoj prije zapravo i nisam imao prijašnjeg iskustva. Uz tehničku stranu, upotpunio sam i određene „soft skills“ vještine, poput komunikacije s klijentima, kritičkog razmišljanja, držanje različitih radionica i sl.

EU Europski strukturni i investicijski fondovi Konkurentnos i kohezija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAJEDNO DO FONDOVA EU

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva KNOW INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE d.o.o., Ivanovićev odvojak 8, Zagreb