Menu
hr en

Kako je naša stipendija pomogla studentu informatičkog dizajna?

KnowIT

1. Pozdrav, puno ti hvala što si pristao sudjelovati u ovom intervjuu. Za početak, možeš li mi se ukratko predstaviti? Od kud si, koliko imaš godina i što studiraš?

Pozdrav, imam 21 godinu, dolazim iz Duge Rese i studiram na drugoj godini Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Prilikom upisa na fakultet odabrao sam smjer informatički dizajn. Do sada sam naučio raditi HTML, SVG, a trenutno učim EX Design i grafičke tehnike - Photoshop, Design Illustration i Python.

2. Zašto si odabrao baš taj studij?

Od malih nogu fasciniran sam računalima i tada sam već znao da želim raditi u IT-u. Veliko zanimanje pokazivao sam za programiranje i u početku sam zapravo i htio biti programer, ali kako su godine prolazile, bez obzira na to što volim i programirati, shvatio sam da mi dobro ide i vizualna strana. Od svoje 13 godine radim u Photoshopu i bavim se editiranjem videa. Kada sam shvatio da imam priliku upisati informatički dizajn nisam se puno razmišljao.

3. Gdje se vidiš u budućnosti? Što želiš raditi?

Kada je budućnost u pitanju, nadam se da ću imati prilike raditi u struci, to bih jako želio. Volio bih raditi web stranice i aplikacije. Svakako se nadam da ću uskoro, dok sam još student, imati priliku raditi i studentski posao koji zbog svojih poteškoća do sada nisam bio u mogućnosti pronaći. Obzirom da je inozemstvo dosta pristupačno prema osobama s invaliditetom, ja se ipak nadam da će se navedena situacija kod nas promijeniti te da ću imati prilike raditi u Hrvatskoj.

4. U čemu pronalaziš motivaciju za učenjem i za radom?

U srednjoj školi mi je motivacija bila doći na željeni fakultet, to jest studiranje informatike, dok je danas činjenica da volim ono što učim i radim. Čak iako su zadaci jednostavni, volim napraviti nešto da sam ponosan na to kasnije, radije nego da samo napravim.

5. Koliko te postignuti uspjeh motivira da ostvariš svoje sljedeće ciljeve?

Dosta, kada je moja knjiga bila izdana, to me motiviralo da nastavim pisati, kada sam upisao informatički dizajn to me potaknulo da se vratim u područje za koje sam mislio kako će biti samo hobi i svaki put kada se nešto tako dogodi imam više samopouzdanja, te uvijek pokušavam nadmašiti već postignuto.

6. Kako ti je pomogla stipendija tvrtke KnowIT d.o.o.?

Stipendija mi je zaista pomogla jako puno i zahvalan sam na tome. Morao sam plaćati sobu u studentskom domu, tako da je veći dio sredstava otišao na to, a drugi dio koji mi je ostao pomogao mi je oko toga da budem financijski slobodniji - omogućio sam si licence za software i trenutno koristim Maxonov paket koji sam si zahvaljujući stipendiji mogao osigurati. Pomogao sam i svojim roditeljima kako bi mogli podmiriti moje račune od mobitela.

7. Imaš li što poručiti mladima, studentima poput tebe? Koja je tajna tvog uspjeha?

Mladima poput mene poručio bih da nikada ne dozvole da im se kaže ne. Pod time mislim, da ukoliko im netko kaže da neće uspjeti u nečemu, ne odustaju radi tih riječi i čvrsto vjeruju u sebe i svoje želje.  Tajna mog uspjeha je ta što je puno ljudi je vjerovalo u mene i još uvijek vjeruje.

EU Europski strukturni i investicijski fondovi Konkurentnos i kohezija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAJEDNO DO FONDOVA EU

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva KNOW INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE d.o.o., Ivanovićev odvojak 8, Zagreb